Малко полезна информация от Ювелир

Какво означава...?

ПДЧ (Пресовани Дървесни Частици)

ПДЧ („пресовани дървесни частици“) – това са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества. Устойчиви са на температури до 180° C. Използват се преди всичко в направата на корпусни мебели – кухни, легла, гардероби, шкафове и етажерки, бюра и др. Най-подходящите дебелини за мебелите по поръчка са ПДЧ плоскостите от 18 и 25 мм. 

 

Характеристиките на ПДЧ-то зависят основно от плътността на материала и дебелината на плочата. Предлагат се плоскости с много малка  (до 450 кг/м³), малка (от 450-650 кг/м³), средна (от 650-750 кг/м³) и висока (700-800 кг/м³) плътност.

 • Плоскостите от ПДЧ са по-евтини, по-плътни и по-хомогенни в сравнение с естественото дърво и шперплата.
 • Лесно се почистват и поддържат.
 • Не са подходящи за фина обработка, поради опасност от нацепване.
 • Не могат да се фрезоват.
 • При разкрояване за мебели се налага срезовете да бъдат кантирани, за да бъдат естетически издържани. При продължителна употреба в близост до фурна, се случва кантът да се отлепи и наруши.
 • Нямат добра влагоустойчивост, и не са подходящи за бани, помещения с повишена влажност и употреба на външни влияния. При проникване на влага в материала той се раздува необратимо и губи здравината си, след което се разрушава.
 • Мебелите от ламинирани ПДЧ плоскости могат да запазят добрия си вид и функционалност години наред, при правилна употреба и поддръжка.
 • Структурата на ПДЧ под ламинираното покритие може лесно да се разруши, ако се упражни силен натиск върху тях, ако мебелите често се разглобяват и сглобяват, не се пазят и не са защитени от влага.
ЛПДЧ (Ламинирано ПДЧ)

За да може плочата от ПДЧ да е по-устойчива и разнообразна, по отношение на цветове и текстури, се полага двустранно покритие – технически фурнир, или ламинирана повърхност (ламинат)

 

Ламинатът представлява изкуствена суровина, произвеждана от меламин, PVC и др. синтетични вещества. На външен вид може да наподобява истинско дърво, като му се придават всякакъв цвят и рисунък, за да стане близък до естествения фурнир.

За разлика от него обаче, той не притежава природна уникалност и е идентичен при съответната серия продукти. За сметка на това пък има висока степен на устойчивост и дълъг период на износване.

 

Повърхностното оформление на ламинираните плоскости от ПДЧ може да е:  

 • гладко – постига се чрез полиране и ПДЧ плочата получава гланцов ефект;
 • шагре (мини перла) – постига се чрез натиск и температура, има перлен  ефект (ситни точки)
 • дървесни пори – постига се чрез натиск и температура, имитира дървесни пори;
 • ясенови пори – постига се чрез натиск и температура, имитира ясенови пoри;
 • ефект на кожа (перла) – постига се чрез натиск и температура, има перлен ефект (по-едри точки).
МДФ (medium density fiberboard)

МДФ (MDF – medium density fiberboard) в превод означава плоскости от фибри със средна плътност. Това са фини дървесни влакна, слепени и пресовани при висока температура със свързващи вещества. В мебелното производство МДФ плоскостите имат ламинирано или фурнировано покритие, а също се употребяват без покритие, т.нар гол МДФ. Няма видим кант.

МДФ плоскостите са по-добър материал в сравнение с другите популярни материали като ПДЧ, гипсофазер или масивно дърво по няколко причини:

 • Имат много фина, еднородна консистенция, която позволява плоскостта да е изключително гладка;
 • Материалът не е ронлив и е много подходящ за изработката на малки и /или декоративни елементи;
 • Има отлична податливост на фрезоване и обработка;
 • Устойчив на влага – не се деформират или набъбват, когато се използват в среди с висока влажност. Това прави мдф плоскостите подходящ материал за мебели за бани;
 • Много гъвкав строителен материал, който може да се използва в най-различни приложения – первази за под, профили за декорация и др.;
 • По механични характеристики превъзхожда естественото дърво;
 • По цена е по-евтин от естествената дървесина;
 • По-здрав от ПДЧ плочите;
 • Устойчив е към различни гъбички и микроорганизми;
 • Безопасен и хигиеничен материал при използването му в бита.
МДФ с естествен фурнир

Фурнирът представлява много тънък лист естествена дървесина (под 3мм), получен чрез паралелни срезове на предварително обработен дървесен труп. В зависимост от посоката на рязане и видът на дървесината, фурнирният лист има различен цвят и рисунък.

 

Цветът може да се променя чрез лакиране или байцване, но рисунъкът е постоянен и се запазва независимо от цветовата обработка. Той е уникален за всеки фурнирен лист, тъй като  дори следващият срез от същия дървесен труп преминава през различни годишни пръстени и така се създава друг рисунък. Това придава невероятна красота на фурнированите мебели и внася топлина и уют в помещенията, където те са поставени.

 

Фурнированите мебели за дома и офиса имат красив и устойчив вид. На практика те са неразличими от тези от масивна дървесина, тъй като фурнирът е тънък лист истинско дърво, но избягват недостатъците на масива – измятане, сцепване, чепове и т.н.

 

Като цена МДФ плочите с естествен фурнир са по-бюджетен вариант за обзавеждане спрямо мебелите от естествена дървесина.

Гол МДФ (МДФ без покритие)

В мебелното производство МДФ плоскостите могат да се употребяват и без покритие от естествен фурнир, т.нар гол МДФ

Голите МДФ плоскости са по-евтини от мдф плочите с естествен фурнир. Както едните, така и другите могат да бъдат фрезовани, лакирани, боядисвани с неограничена гама от цветове.

По този начин може да им се придаде огледално гладка повърхност, гланцова или матова. Освен това, лаковото покритие защитава МДФ плочите надеждно от всички страни, което им дава повишена издръжливост на влага и топлина.

МДФ с 3д мембранно фолио

Производството на 3д мембранни покрития (фолиа) е съвременна производствена техника на равномерно полагане на фолио, върху повърхност от  МДФ материал, посредством 3д вакумнно-мембранна технология.

 

Предимства на МДФ материала, обработен с 3д мембранно фолио:

 • висока якост и устойчивост на драскане,
 • влагоустойчивост,
 • устойчивост на мазнини,
 • почти неограничено формоване,
 • богато разнообразие от цветове и модели,
 • достъпен ценови диапазон,
 • по-здравословен от МДФ, изпръскан с боя;
 • по-кратък срок за производство на желаните мебели.

 

3д мембранното фолио позволява да бъде изпълнено в гланц или мат варианти върху интериорни врати, кухненски вратички, врати за гардероби, табли за спални и детски легла, декоративни елементи от МДФ.

 

Вратите и таблите от МДФ могат да са гладки, но и с фрезовка (шарка) на тях, което допълнително обогатява избраната комбинация от цветове и материали.

Лакобел

Лакобел – флоатно стъкло с високо качествено цветно покритие, което лесно може да се комбинира с други материали като дърво, метал или камък.

 

Върху боядисаната страна на стъклото има специално покритие от фолио, наречено SAFE +. Това покритие освен, че защитава цветното лакирано покритие от надрасквания, задържа парчетата стъкло върху фолиото при евентуално счупване, като им пречи да изпопадат и да наранят някого.

 

Лакобел e подходящ за всяко помещение във вашия дом, офис, хотел или заведение. Подходящ е също за плъзгащи се гардеробни врати, преградни стени, шкафове, облицовка на стени и мн. други. 

 

Може да се използва и в помещения с висока влажност, понеже позволява директен контакт с вода. Това го прави идеален за приложения в бани и кухни.

Стъклата от лакобел обаче не могат да бъдат закалявани, а това ги прави НЕПОДХОДЯЩИ за монтаж на стена зад котлони.   

     

Рал каталог

Разгледайте РАЛ каталога на Ювелир ЕООД на своя монитор или си го свалете за печат. За най-добър избор на цвят обаче помолете вашия мебелист или дизайнер да ви покаже РАЛ каталога с цветове на живо. 

РАЛ КАТАЛОГ

Натисни бутона, за да разгледаш РАЛ каталога, или за да го свалиш на своя компютър.

Виж каталог

Какво означава...?

Лице и видими части

Видими части на кухнята – това са вратичките на шкафовете, челата на чекмеджетата, и крайните страници на шкафовете.

 

Когато проектираме или изчисляваме цената на една кухня или друга мебел по поръчка, за нас е важно да знаем кои са и от какъв материал ще бъдат нейните видими части.

Корпус

Корпусът на всяка мебел обикновено се състои от дъно, страници, таван и гръб. Тези елементи може и да не се виждат, ако тази мебел е вградена между стени, и обикновено се правят от ПДЧ.

 

Стандартно за гръб на шкафовете се използва материалът фазер (с дебелина 3мм), но може да се използва и ПДЧ с дебелина 8мм за допълнителна стабилност на корпуса.

Кухненски цокъл

Кухненският цокъл (може да го срещнете и като кухненска бленда) е обикновено лайсна от ПДЧ (или от PVC с покритие алуминиево фолио), която монтираме пред крачетата на шкафовете от долния ред на кухнята и отделя вратичките от пода.

 

Неговата височина е обикновено от 10 до 15см, в зависимост от височината на крачетата, върху които стъпва дъното на долния ред шкафове.

 

Може да се слага и маха лесно, когато се налага почистване под шкафа или реагиране при авария, тъй като е на щипки.

 

При вграждане на хладилник в кухненска колона, в цокъла се вгражда вентилационна решетка.

Кухненски остров

Кухненският остров е отделна група долни шкафове с плот за работа, който може да бъде свързан или отделен от кухнята.

 

Минималното комфортно разстояние между кухнята и острова е 90 см. Стандартно неговата височина е като височината на долния ред кухненски модули – 90 см.

 

Използваме острова като допълнителна работна площ към кухнята, като зона за хранене с бар столове, и като основна зона за готвене и приготвяне на храна.

КУХНЕНСКА КОЛОНА

В кухненските мебелни колони могат да се вграждат различни електроуреди, предназначени за целта. 

 

Предимството на ФУРНАТА в колона е, че няма да има нужда да се навеждате, за да слагате и вадите ястията. Препоръчително е да поставите котлона в близост до фурната в колона, за да улавя непосредствено миризмите от печенето.

 

В кухненска колона можете да вградите още: микровълнова, кафемашина, чекмедже за затопляне, хладилник с или без фризер, охладител за вино. 

 

ВЪЗДУХОВОД

Въздуховод – това е системата от тръби и компоненти, които свързват аспиратора с отвора на вентилационната шахта.

 

Ако са видими, въздуховодите са нещо, което разваля външния вид на кухнята. В модерната кухня традиционния кръгъл алуминиев въздуховод е заменен от плосък въздуховод, който минава или по задната част на тавана на горните шкафове, или вътре в тях.

 

От голямо значение, за да остане цялата инсталация скрита, е и отворът за вентилация в щранга да се проектира съобразено с композицията на кухнята, така че да попадне на правилното място и скриването да е възможно.

КОЛЕКЦИЯ ЕГГЕР

Колекция ЕГГЕР - работни плотове
Колекция ЕГГЕР - ДЕКОРИ ЛПДЧ

КОЛЕКЦИЯ КРОНОШПАН

Kronospan_worktops
Колекция КРОНОШПАН - работни плотове
Kronospan_decors
Колекция КРОНОШПАН - ДЕКОРИ ЛПДЧ
Ювелир ЕООД лого
1
ГОДИНИ ОПИТ

МЕБЕЛНА ФИРМА ЮВЕЛИР ЕООД

МЕБЕЛИ ЗА ВАШИТЕ НУЖДИ И ПРЕДПОЧИТАНИЯ

МЕБЕЛИ ЗА ВАШИЯТ УЮТ И КОМФОРТ

Повече от 25 години произвеждаме и монтираме уникални МЕБЕЛИ за дома и офиса, създадени по ваш вкус и дизайн. С цел да ви предложим още по-завършен продукт, сега ви предлагаме и АКСЕСОАРИ ЗА ДОМА, които могат да бъдат чудесно допълнение към вашата кухня.

Често задавани въпроси

Какво се включва в цената на кухнята?

 • Едно посещение в дома ви от служител, който извършва професионално измерване на помещението;
 • Изготвяне на предложение за проект на кухнята, проект-схема за изводите на инсталации (електро, ВиК и аспирационен отвор);
 • Срещу допълнително заплащане можем да ви предложим 3д проект на мебелите с нанесени реални цветове и материали;
 • Изработка на мебелите;
 • Tранспорт с пренос до помещението;
 • Монтаж от нашите квалифицирани специалисти;
 • Монтаж към плота на предоставена от клиента кухненска смесителна батерия;
 • Поставяне и нивелиране на електроуредите, предоставени от клиента (без тяхното електро и ВиК свързване, което трябва да се извърши от квалифициран специалист).

Какво НЕ се включва в цената на кухнята?

 • Електроуредите, които са ви нужни – можем да предложим единствено съдействие за определена търговска отстъпка от тяхната цена, ако сте избрали уреди от наши търговски партньори;
 • Доставка и монтаж на всички необходими въздуховоди за свързване на аспиратора към отвора на вентилационната шахта;
 • Ел и ВиК свързване на електроуреди и мивка – свързването им към електрозахранващата и ВиК мрежа трябва да се осъществи от специалист. Някои марки за електроуреди изискват това да стане само от посочен от тях сервиз, за да важи гаранцията им;
 • Демонтаж и монтаж на ключовете и контактите на гърба на кухнята;
 • Съхранение/ пренос на електроуреди на клиента;
 • Монтаж на кухненски плот на клиента, който не е закупен от нас;
 • Надзор и съгласуване с други майстори в жилището на клиента.

Кога трябва да закупя електроуредите?

Трябва да ни предоставите пълен списък на марките и моделите на вашите електроуреди преди изготвянето на Договора за изработка, доставка и монтаж на обзавеждането. Те са неразделна част от спецификацията към вашия Договор.

Мога ли да си закупя електроуредите и да ги държа във Ваш склад до момента на монтажа на кухнята?

Не предлагаме такава услуга.

Мога ли да ползвам уреди от старата си кухня в новата?

Да, разбира се, че можете.

Когато дойдем в дома ви, моля да организирате тези уреди да са налични, за да можем да ги измерим. За нас са важни не само техните габарити, но и други отстояния, които обикновено се указват на инсталационната схема.

По възможност тези уреди не трябва да са поставени на място, което да възпрепятства вземането на размери.

Организирате ли демонтаж и изнасяне на старо кухненско обзавеждане?

Не. Това е нещо, което трябва да организирате самостоятелно преди началото на монтажа.

Кога ще се извърши монтажа на кухнята?

 • Една седмица преди изтичане на срока за изработка на мебелите, ще се свържем с вас, за да уговорим датата за монтаж.
 • За да определим дата, ще е нужно и потвърждение от ваша страна, че сте готови с необходимите ремонтни дейности.

Колко време продължава монтажа на кухнята?

 • Средната продължителност за монтаж на кухня е 2-4 дни.

 • Средната продължителност за монтаж на гардероб е 1-2 дни.

 • При цялостно обзавеждане срокът може да достигне до 1 седмица.

Как трябва да се подготвя за монтажа на кухнята?

 • В помещението трябва да е приключил ремонта и то да е в напълно завършен вид – с готови подови настилки, стени, тавани и инсталации, отговарящи на подадения от нас проект;
 • Всички контакти и ключове върху гърба на кухнята да бъдат демонтирани;
 • Всички електроуреди, мивка и смесителна батерия да бъдат доставени в помещението;
 • В помещението не трябва да има строителни отпадъци и прах;
 • Старите мебели, ако е имало такива, трябва да са демонтирани и изнесени от помещението;
 • Ако в кухнята има други мебели, напр. маса, столове, мека мебел, етажерки, ги опаковайте или ги преместете в друго помещение;
 • Ако кухненските мебели ще се монтират в близост до мека мебел, пердета, щори, телевизор, книги, заради праха от разпробиването по време на монтаж ви препоръчваме или да ги опаковате, или да ги преместите;
 • Необходимо е да осигурите ползване на обекта на тоалетна и вода, както и отопление на помещението, където работи монтажния екип.

Какъв достъп трябва да осигуря за монтажа?

 • Моля, осигурете достъп до жилището между 9 и 17 ч. в дните на монтаж.
 • Дайте информация на монтажния екип дали в жилището може да се извършват шумни дейности (като пробиване например) между 14 и 16 ч., както и за други специфични изисквания, ако има такива.

Как поддържате чистота по време на монтажа?

От нас можете да очаквате, че:

 • Ще застелем пода в зоната на монтажа,
 • Ще се събуем или ще носим калцуни, ако го изисквате в жилището си,
 • Ще извършваме всички дейности по разпробиване, докато използваме специална индустриална прахосмукачка,
 • Ще почистим отпадъците след себе си.

Как да комуникирам с вас по време на монтажа?

По всички въпроси, касаещи монтажа, можете да се свържете с нас на тел. 0888307511 или по и-мейл на offfice@mebeli-jeweller.com.

Кои дейности от ремонта да оставя за след монтажа на кухнята?

 • Монтаж на подови первази;
 • Монтаж на всички лампи в помещението, освен ако не са вградени в окачен таван;
 • Поставяне на всякаква мека мебел, пердета, щори, телевизор, книги. Ако имате съществуващи такива или ги опаковайте добре, или ги преместете.

Ако установя проблем по време на монтажа, към кого да се обърна?

Моля, обадете се на тел. 0888307511, веднага след като установите проблема.

Как приключва монтажът?

С подписване на двустранен приемо-предавателен констативен протокол в деня на приключване на монтажа, за който ще сме ви уведомили предварително. Необходимо е да предвидите ваше присъствие или на ваш близък. Ако не можете да присъствате, не можем да поемем отговорност за евентуални повреди по мебелите. При подписването на приемо-предавателния протокол клиентът е длъжен да посочи всички свои забележки за явни недостатъци на мебелите и/или на извършения монтаж. В случай че в протокола не са отбелязани забележки и/или възражения на клиента, се счита, че работата е извършена и приета без забележки.

В случай, че в приемо-предавателния протокол клиентът е посочил явни недостатъци на мебелите и/или на извършения монтаж, ние ще отстраним констатираните недостатъци в разумен срок, не по-дълъг от 10 работни дни. След поправяне на работата и отстраняване на недостатъците страните потвърждават това с протокол. Приемо-предавателният констативен протокол служи като гаранционна карта за целите на предявяване на гаранцията.

В случай че след подписване на приемо-предавателния протокол, откриете недостатъци, които не могат да бъдат открити при обикновен преглед, незабавно (в срок до 3 дни) ни уведомете писмено на и-мейл office@mebeli-jeweller.com като освен описание и номер на договора, по възможност приложите и снимка или видео клип. В тази ситуация важат правилата на гаранционното обслужване.

Какъв е периодът на гаранцията?

 • Ние гарантираме, че мебелите не притежават производствени дефекти, всички използвани материали за изработването им са без дефекти и поемаме гаранция за отстраняване на евентуални скрити недостатъци и появили се впоследствие дефекти, при нормално ползване на мебелите в домашни условия, в гаранционен срок от 5 години, който започва да тече от датата на подписване на двустранния приемо-предавателен протокол.
 • Ако клиентът е юридическо лице, гаранцията, която можем да предоставим, е 2 години.

Какво не покрива гаранцията?

 • Случаите и дефектите, появили се вследствие на извършен по отношение на мебелите демонтаж, последващ монтаж или каквито и да било ремонтни дейности спрямо мебелите или отделни техни компоненти, извършени от клиента или трети лица, различни от екипа на Ювелир ЕООД;
 • Дефекти, които клиентът се е опитал да отстрани самостоятелно, в резултат на което е направил обичайното отстраняване на дефекта от екипа на Ювелир ЕООД невъзможно;
 • Случаите и дефектите, появили се вследствие на: нормалното овехтяване, на груба употреба, на недомашна (търговска) употреба, на небрежност, на неправилна употреба, на промени в изделията, внесени от клиента или трети лица, на пожар, течове, други инциденти, на неправилно почистване, на контакт с остри или груби предмети, на контакт с какъвто и да е вид химически агенти;
 • Случаи на срязване, изгаряне, или повреди причинени от домашни любимци;
 • Избледняване, промяна на цвета, излагане на преки слънчеви лъчи;
 • Дефекти или повреди, причинени вследствие на излагането на изделията на влага;
 • Дефекти или повреди, причинени от ползването на домашни електроуреди.
 • Ако продуктите са повредени вследствие употребата на детергенти, почистващи препарати, абразивни или други груби почистващи агенти;
 • При мебели от естествен фурнир, трябва да разбирате, че това е натурален продукт и като такъв, вариации в сравнение с одобрените мостри, е негова природна характеристика и не представлява отклонение, нито дефект и не се покрива от тази гаранция: вариации в цвета, вариации в текстурата, вариации в шарката на фладера, промяна на цвета в следствие на избледняване от слънчево греене, фини пукнатини появили се в резултат на нормалното стареене на естествената дървесина;

Кой може да ползва гаранцията?

Гаранцията може да се използва само от първоначалния възложител, който е страна по сключения договор. Възложителят няма право да прехвърля на трети лица правата си, произтичащи от договора, включително и правата си по гаранцията, без предварителното писмено съгласие на Ювелир.

Каква е процедурата по рекламация и задействане на гаранцията?

В случай на поява на скрит недостатък или дефект по мебелите, следва да ни уведомите незабавно (в срок до 3 дни) писмено на и-мейл office@mebeli-jeweller.com като освен описание и номер на договора, по възможност приложите и снимка или видеоклип. Ние ще организираме оглед на обекта в удобно за двете страни време, в рамките на 10 работни дни след получаване на уведомлението. При огледа клиентът е длъжен да представи приемо-предавателния протокол, който служи като гаранционна карта и е основание за предявяване на гаранцията.

При огледа страните съставят Гаранционен протокол. В този протокол наш представител потвърждава наличието на дефект/недостатък или съответно удостоверява, че гаранцията не е приложима, поради неспазване на някое от условията, изброени по-горе. Ако потвърдим валидността на гаранцията и наличието на дефект/недостатък, в Гаранционния протокол определяме разумен срок за отстраняването му в зависимост от естеството на проблема (дали се изисква доставка на материал, изработка и т.н.).